

Mid-Atlantic Panel on Aquatic Invasive Species Spring 2024 Meeting April 10th and 11th, 2024 AGENDA

MAPAIS Spring 2024 Meeting April 10th & April 11th, 2024

DAY 1- Wednesday, April 10th, 10:00-2:30 ET

In-Person Meeting Location:	Virtual Meeting:
EPA's Chesapeake Bay Program Office	Microsoft Teams Meeting Link
Joint Oyster/Blue Crab Conference Room	Meeting ID: 286 532 328 501
(rm. 106 & 107)	Meeting password: SNboDx
1750 Forest Drive, Suite 130	Join by phone: +1-202-991-0477
Annapolis, MD 21401	Phone Conference ID: 141 002 998#

ΤΙΜΕ	ΤΟΡΙϹ	SPEAKER
10:00 AM	 Call to Order; 10 min Welcome and roll call Virtual format housekeeping Comings/Goings (New members & Departures) 	Steven Pearson, Panel Chair Rob Emens, Panel Vice Chair Katlyn Fuentes, Panel Coordinator
10:10 AM	 Old Business; 20 min Review and approve agenda Review and approve Fall 2023 Meeting Minutes Status of annual reports from states with active plans Follow up from Spring meeting 	Steven Pearson, Panel Chair Rob Emens, Vice Chair Michele Tremblay, Panel Fiscal Agent
10:30 AM	 Budget and funded project updates; 15 min Mike Allen will provide updates on outstanding budget items 	Michele Tremblay, naturesource communications, <u>Current</u> Panel Fiscal Agent Mike Allen, <u>Past</u> Panel Fiscal Agent
10:45 AM	 New Business; 25 min MAPAIS Membership & vacancies Development of an ad hoc committee Recommendations for ANSTF Fall 2024 Meeting 	Steven Pearson Rob Emens Sara Stahlman

Mid-Atlantic Panel on Aquatic Invasive Species

Mid-Atlantic Panel on Aquatic Invasive Species Spring 2024 Meeting April 10th and 11th, 2024 AGENDA

	MAPAIS Field Guide printing	
11:10 AM	Update: <i>Mid-Atlantic Region AIS introductions and NAS program updates;</i> 20 min	Ian Pfingsten
<mark>11:30 AM</mark>	Break/Lunch - provided by MAPAIS; 1hr 25 min	
12:55 PM	ANSTF Update; 20 min	Susan Pasko
1:15 PM	Presentation: <i>Marimo Moss Ball - Zebra Mussel</i> <i>Pathway Rapid Response After Action Assessment:</i> <i>Lessons Learned for Future OIT Incidents</i> ; 20 min	Tania Siemens, Sam Chan, and Robin Hopkins
1:35 PM	Presentation: Water Chestnut Management in NY; 20 min	Steven Pearson
1:55 PM	Presentation: New Jersey AIS Plan Development; 20 min	Joe Bilinski
2:15 PM	Meeting wrap up; 15 min	
2:30 PM	Adjourn Day 1 of Meeting	

DAY 2 – Thursday, April 11th, 09:00-12:30 ET (followed by an optional field trip from 1:30-3:00)

In-Person Meeting Location:	Virtual Meeting:
EPA's Chesapeake Bay Program Office	Microsoft Teams Meeting Link
Joint Oyster/Blue Crab Conference Room	Meeting ID: 222 442 090 478
(rm. 106 & 107)	Meeting password: GVbGuF
1750 Forest Drive, Suite 130	Join by phone: +1-202-991-0477
Annapolis, MD 21401	Phone conference ID: 452 557 299#

TIME	ΤΟΡΙϹ	SPEAKER
9:00 AM	Call to Order; 10 min • Welcome/Introductions • Follow up from Day 1	Steven Pearson, Panel Chair
9:10 AM	Review of 2024 MAPAIS Grant Proposals; 1hr 50 min	Mike Allen, Past Panel Fiscal Agent



11:00 AM	Break; 15 min	
11:15 AM	Panel Member and Interested Party updates; 1hr 15 min	Steven Pearson, Panel Chair
	If more time is needed for the grant review, updates will be sent via email.	
	RESPONSE REQUESTED: Updates <u>must</u> be submitted to Katlyn Fuentes prior to meeting.	
12:30 PM	Adjournment of the MAPAIS Spring 2024 Meeting	
<mark>1:30 PM</mark>	[OPTIONAL] Field Trip to J.J. McDonnell Seafood Processing Facility; 1 hr 30 min	
	We will be taking a tour of J.J. McDonnell, a seafood wholesaler and processing facility. J.J. McDonnell is one of the few facilities in Maryland that processes locally caught blue catfish. This field trip will consist of a tour of the facility where we will hear more about J.J. McDonnell and the Maryland Department of Agriculture's (MDA) work as it relates to invasive species and promoting blue catfish consumption throughout the Chesapeake Bay and beyond.	
	Address for J.J. McDonnell: 7010 Brookdale Drive, Elkridge, MD 21075	
	For more information on this field trip, please see the " <u>I</u> <u>Field Trip Info</u> " document (sent out via email and attach	-